Οι προτάσεις μας για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων στην Ηλιούπολη

Τα ολοένα αυξανόμενα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων στην Ηλιούπολη πρέπει να μας προβληματίσουν ως πολίτες, αλλά κυρίως πρέπει να προβληματίσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Τα τελευταία 4 χρόνια δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να μειωθούν τα φαινόμενα. Αντίθετα, έγιναν μόνο επικοινωνιακές και προσχηματικές κινήσεις, χωρίς τη συμβολή ειδικών και χωρίς σχέδιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η παραβατικότητα δε θα μειωθεί με εταιρείες security να περιπολούν την πόλη. Δεν έχει δουλέψει σε καμία μεγάλη πόλη ανά τον κόσμο αυτό το μοντέλο.

Στην παράταξή μας πιστεύουμε πως τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να ληφθούν πρέπει να προλαμβάνουν και όχι να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Είναι ένα θέμα στο οποίο ο Δήμος και μπορεί και πρέπει να βοηθήσει. Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά και να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μια σειρά κινήσεων:

  1. Να διεκδικήσει ο δήμος την ενίσχυση των ψυχολόγων στα σχολεία.
  2. Να υπάρξουν συχνές ενημερωτικές δράσεις για όλους τους μαθητές της πόλης από ειδικούς, σε εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος.
  3. Η ακαδημία γονέων να αφοσιωθεί στη συμβουλευτική για την πρόληψη φαινομένων βίας στο σπίτι, με ειδικές συνεδρίες προς κάθε ενδιαφερόμενο γονέα.
  4. Τη δημιουργία νέων υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού και τη διεξαγωγή δωρεάν, πιλοτικών προγραμμάτων άθλησης και πολιτιστικής έκφρασης για όσα παιδιά το ζητήσουν.
  5. Τη στενή συνεργασία με τα σχολεία, ώστε ο Δήμος να παρέχει βοήθεια σε οικογένειες παιδιών που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά.

Η παραβατικότητα των ανηλίκων, κατά τη γνώμη μας, δεν λύνεται με ένα αίτημα ενός Δημάρχου για την αύξηση της αστυνόμευσης. Βοηθά, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα δοθεί στη «ρίζα» του: Στα νοικοκυριά και στα σχολεία, με σεβασμό στα παιδιά και στις οικογένειές τους, με τον Δήμο να στέκεται αρωγός και όχι «τιμωρός».

Η παράταξη «Ηλιούπολη, Φωτεινή Πόλη» προτρέπει τη νέα δημοτική αρχή να εφαρμόσει το συντομότερο τις προτάσεις αυτές, οι οποίες βρίσκονταν στο πρόγραμμά μας και αποτελούν τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της βίας μεταξύ ανηλίκων.

Ηλιούπολη, 15/1/2024

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *